Algemene informatie

Zorgenvriendjes voor kinderen

Ik maak unieke zorgenvriendjes, elk vriendje is anders. Een leuk poppetje van stof waarin een kind een tekening of een geschreven tekst achter een rits kan verstoppen om zo zijn of haar zorgen kwijt te raken. Een soort dagboek dus voor (kleine) kinderen om zo hun zorgen of belevenissen een plekje te kunnen geven. Alle zorgen kunnen kinderen op deze manier toevertrouwen aan hun knuffel.

Het zorgenvriendje was al enorm populair in Duitsland en begint nu ook Nederland te veroveren. In Engeland is een vergelijkbaar stuk speelgoed te koop onder de naam "Worry sok" of "Worry eater". In Duitsland heten ze "Sorgenfresser".

Kinderen hebben natuurlijk ook zorgen en angsten en vanzelfsprekend is het het beste als ze deze kunnen delen met hun ouders. Maar als er dingen zijn waarover ze liever niet praten of dingen die de ouders niet zo goed snappen, dan is het zorgenvriendje een uitkomst.

Het idee erachter is dat kinderen hun angsten of zorgen kunnen opschrijven. Of er een tekening van kunnen maken. Vervolgens kunnen ze die tekening of tekst in hun zorgenvriendje stoppen, achter de grote rits. Het probleem is dan niet opgelost, maar het is wel een eerste stap in hun verwerkingsproces. Kinderen kunnen zo eerder stoppen met piekeren en bijvoorbeeld beter slapen.

Zelf ook lezen?

Ouders kunnen ook de inhoud van een zorgenvriendje bekijken om zo te weten met welke angsten en zorgen hun kinderen rondlopen. Het is dan misschien wel een goed idee om eerst toestemming aan het kind te vragen of je als ouders de inhoud wel mag zien of lezen.

Persoonlijke zorgenvrienden

Omdat ik alle zorgenvriendjes zelf maak kan ik ze ook zeer persoonlijk maken. Ik kan bijvoorbeeld een speciale stof gebruiken, een bepaalde kleur, de stof van een kledingstuk van bijvoorbeeld moeder of vader, oma of opa. U kunt contact met mij opnemen over de mogelijkheden.

Er zijn 3 maten;

Small ca. (14 x 9 cm) € 12,50

Medium ca. (27 x 18 cm) € 15,00 en

Large ca. (45 x 30 cm) € 17,50


De vriendjes zijn handgemaakt en daardoor minder geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

De opbrengst van de zorgenvriendjes gaat naar de MS Vereniging in de regio Zuid-Oost Brabant. Met dit geld kunnen we leuke activiteiten organiseren voor mensen met MS en hun naasten in de regio. Kijk voor verdere informatie over de MS Vereniging naar de volgende info pagina.

Een creatieve groet,

Yvonne Soede

mijnzorgenvriendje@gmail.com